![]() arina80 a scris:
![]() Discriminare la interviuO zi buna la toata lumea sau criza usoara? Nu stiu ce sa va urez mai intai. Am inceput acest subiect pentru ca sunt sigura ca metoda discriminarii se practica in Romania la o scara larga. Recent am demisionat de la o companie afectata de criza si care aluneca incet si cu gratie spre panta falimentului. Am demisionat pentru ca mi s-a spus ca am de ales intre a semna o hartoaga prin care renunt la 40% din salariu( salariu mic, de provincie, nu va imaginati altceva)si raman in firma ori aleg sa plec de bunavoie si nesilita de nimeni. Am ales calea logica, aceea de a nu-mi pata singura mea carte de vizita, adica cartea de munca. In cele doua luni care au urmat am fost la nenumarate interviuri unde m-am lovit de intrebari misogine si discriminatorii: sunteti casatorita(da), de cat timp( de 2 ani), aveti copii (nu), intentionati in viitorul apropiat sa faceti ( pai cred ca da, ori nu e voie???), ce religie aveti (???????), sunteti dispusa la program prelungit dar orele nu se platesc( ????). Interviurile la care am participat au fost cu 4 angajatori romani si unul strain. Cel strain m-a intrebat doar daca sunt casatorita, atat. Romanii, dupa cum vedeti, sunt mult mai curiosi:))) ori imbecili. Ajutati-ma sa inteleg acest gen de angajatori pentru ca inca incerc sa-mi dau seama in ce societate traiesc: una libera si democratica ori una inchistata, plina de ipocrizie, in care femeile ar trebui sa stea acasa si sa faca copii pentru ca nimeni nu le vrea angajate ori , daca sunt angajate, faptul ca de a naste copii dauneaza grav firmei...
Categoria: Discutii generale pe data de 09.02.2009
![]() Am sa imi asum pentru cateva momente rolul de aparator al angajatorului. De ce?
Pentru ca fiecare dintre noi, daca ar avea in aceasta perioada o companie de gestionat, cu siguranta ar face tot posibilul ca prin deciziile pe care le ia sa nu produca nici macar un minim de prejudicii situatiei economice din organizatie. In acest sens, ce inseamna sa investesti in cineva care nu poate garanta stabilitatea pentru postul vacant, respectiv un aport suficient care sa permita ROI (return of investment)? Primele luni la un nou loc de munca nu vor dovedi pe deplin eficiente intrucat orice angajat are nevoie de o perioada de adaptare, insa angajatorul investeste in el ca si cum ar da un randament total. E normal sa-si faca griji ca intr-un interval de la cateva luni pana la 9 sau mai mult, investitia pe care o face angajand pe cineva se va dovedi ineficienta pentru ca persoana va pleca in concediu de maternitate sau va demisiona din varii motive. Accentuez, cu atat mai mult in aceasta perioada. Nu, nu este firesc ca angajatorul sa-si bage nasul in intimitatea candidatului si sa-i chestioneze planurile familiale, insa sunt singurele indicii din care poate macar partial garanta ca face o alegere buna. Cu ce suntem noi aplicantii mai presus de intrebarile incomode ale angajatorilor in momente in care nu dovedim aceleasi performante la locul de munca pe care le-am asigurat la interviu sau cand salariul pe care il primim nu este in echilibru cu cat producem, de exemplu? Daca este sa analizam si pozitia celui din fata noastra, cu siguranta vom intelege ca teama de risc l-a determinat sa puna intrebarile respective. Solutia? Cat in gluma, cat in serios, daca doar atat te costa sa obtii un job in aceasta perioada, spune ca nu ai in plan o crestere a numarului membrilor familiei (oricum nu te va pune nimeni sa semnezi o astfel de clauza;)) si daca va fi sa se intample, angajatorul nu-ti va putea imputa nimic! Procedurile standard se vor derula in functie de particularitatea situatiei. Succes! La primele intrebari indiscrete i-as spune cateva ( intr o maniera politicoasa), m-as scuza si as iesi pe usa. Nu vad de ce as continua intr-o discutie aiurea, intrebarea cu : vrei sa faci un copil in viitor? mi se pare absolut fantastica. Nu stiu efectiv ce relevanta are? Ma enerveaza ideile preconcepute gen: aa daca are un copil de 3 ani sigur va veni cu cearcane la ochi dimineata sau va incerca sa fie prima care pleaca doar pentru ca are un copil acasa.Sunt pur si simplu idioti.
Un bun mijloc, de a potoli astfel de specimene. Este utilizarea unui comunicari de tip asertiv prin care demonstrați,respectivului fară, a-l jigni că e un mitocan.Dacă posedă un dram de inteligență și bun simț va înceta dacă nu va reacționa agresiv(la noi majoritatea au comporttament agresiv generat de un orgoliu nejustificat de pregătirea lor reală și denotă lipsa de educație)Dacă respectivul demonstrează totuși că are scoarța groasă e mai bine să renunțati.E un semnal de alarmă, pentru conditiile de la viitorul loc de muncă.
Daca angajatorul insista pe partea ,, personala ,, a vietii si nu cea ,, profesionala ,, eu ma ridic si plec , pentru ca este clar ca in timp o sa te intrebe si de ce nu ai ochii albastrii in loc de caprui .
In cazul asta nu merita sa mai continui asa zisul ,, interviu ,, !!!... In anul 2005 am fost la un interviu in Bucuresti la o mare firma, mare renume... Doua domnisoare mi au pus urmatoarele intrebari:
- Aveti locuinta in Bucuresti? este un apartament, cu cate camere sau o garsoniera? Este proprietatea dvs? - Aveti un prieten? Traiti cu el? De cat timp? - Aveti de gand sa va casatoriti cu el? - De ce nu v ati casatorit cu el daca traiti deja impreuna? In final , am dat un test de inteligenta, la care am obtinut un punctaj , comentat in felul urmator de tanarul care mi a analizat calitatile : " Ne pare rau, dar IQ ul dvs este prea ridicat; totusi, va vom contacta sa va spunem ce am hotarat " Nu am primit niciodata raspunsul. Astazi, 2009 , lucrez intr o firma ultra performanta dintr o tara vestica. De 4 ani de cand sunt aici, nimeni, niciodata nu m a intrebat daca sunt/nu sunt casatorita, cu cine traiesc, ce proprietati am etc. In concluzie, ceea ce se intampla la aceste "interviuri" reprezinta o flagranta incalcare a drepturilor omului. Va sfatuiesc sa nu acceptati asa ceva. Nu ma pot decat alatura celor scrise mai sus. Sunt si eu angajata, in Germania, iar aici asemenea intrebari la interviu sunt INTERZISE prin lege. Si nu numai ca sunt interzise, codul civil spune si urmatoarele: Candidatul are voie sa minta, daca i se pun asemenea intrebari! Fara sa ii fie teama de consecinte. Pacat ca legislatia in Romania inca nu a ajuns la acest nivel, sau nu e aplicata, sau nu protejeaza candidatul destul...
am fost cu mult timp la AUTO CHASSIS INTERNATIONAL ROMANIA, pentru un interviu pentru un post de director resurse umane, stiti de ce am fost refuzat, ca nu sunt din Bucuresti si ca nu sunt insurat, ca o sa fac copii si n-o sa am timp sa vad de ei ca o sa-mi neglijez serviciul,....am ramas cu gura cascata la domnul din fata mea care imi lua interviul, la cate idiotenii ai iesea din gura...asta n-ar fi fost primul interviu la care am dat de un idiot, am mai fost asa din pura distractie, la mai multe, la unul depilda pentru Dacia, cineva ma intreba: na-i si tu ceva ,,malai'', stransi, ca stii cum e la Dacia!!!....probabail o sa scriu o carte...atentie o sa vin la interviuri cand nici nu va asteptati, maine poimaine o sa va recunoastetzi in cartea mea!
Pana una alta sint de acord cu jenisabie. si cu mimisivi mai ales la punctul 1. dar daca nu ai acceptat mai putin inseamna ca te simteai pregatita pentru un alt job mai bine platit.
Acum parerile mele (de fapt o motivatie pentru intrebari. Nu itram in detalii despre legalitatea lor si nu comparam cu alte tari. Tu vrei sa lucrezi in Romania, la un angajator roman): 1. sunteti casatorita - intr-o familie e mai greu sa stai fara un salariu => pleci mai greu. daca esti singur se vede din cv daca te poti intretine singur sau nu. 2. despre religie e o prostie sa te intrebe, cu toate ca am um prieten cu o mica afacere care necesita prezenta la birou si sambata. A angajat o persoana care nu ii permite religia sa lucreze sambata (nu a spus la interviu acest lucru => acum lucreaza el sambata). Si dupa cum stii in functie de cult ai drept la zile libere. Nu cred ca e discriminare decat in momentul in care nu esti angajat pt ca apartii unui anumit cult. 3. sunteti dispusa la program prelungit dar orele nu se platesc - eu sint din Constanta. Am o gramada de prieteni marinari. Toti sint avertizati la angajare ca exista overtime (ar fi si culmea sa nu existe pe o nava) dar nu se plateste (numai la firmele la care nu se plateste).La cele la care se plateste este specificat maxim cat timp (procente din norma sau ore/zi) (in functie de legislatia tarii careia apartine compania). 4. nenumarate interviuri unde m-am lovit de intrebari misogine - pe cele discriminatorii le-am inteles, dar unde sint acelea misogine? Cred ca este vorba de o problema majora: angajatorii romani se cred inca in perioada feudala, unde aveau drept de viata si de moarte asupra supusilor! In ceea ce priveste legislatia din Romania: fratilor nu mai comparati cu Germania sau cu alte tari din Vest - aici este lumea a 3 a ... fie ca va place sa recunoasteti sau nu!
Pana una alta sa reamintim stapanilor nostri feudali ce faceau sclavii cand se rasculau! discriminare sa fie? sau pur si simplu Prostie? asta este Romania anului 2009 in care ne asumam riscul sa traim. va intreb pe toti: cine sunt acesti angajatori? sunt oameni care stiu mai mult decit noi? sunt mai inteligenti? mai capabili? mai bine pregatiti? sau poate doar niste persoane oarecare, care au ajuns sa posede titluri "human resource manager", "director de filiala", "manager de orice", "patroni" si stiti mai bine titulatura ce se mai gaseste astazi pe o carte de vizita sau alta.... in definitiv, la ce sa ne asteptam de la un astfel angajator? de cele mai multe ori NU au idee pe ce criterii sa aleaga un angajat asa ca le este mai comod si usor sa puna intrebari despre viata personala decit despre abilitati, despre pregatire, despre experienta, despre nazuinte, despre adevaratul motiv al unei astfel de intrevederi. credeti ca un angajator se gindeste vreo secundita la asertivitate? credeti ca ii trece prin cap ca nu e treaba lui cind facem copii si cu cine? eu cred ca o parte din angajatori sunt Penibili(alt cuvint cu P)si mai cred ca nu ar trebui sa acceptam sa luam parte la astfel de tratamente.
Arina, eu consider ca ai procedat corect cind ti-au propus un tirg rusinos, si eu as fi procedat la fel daca as fi fost intr-o situatie de genul acesta. exista si cuvinte cu D, cum ar fi Demnitate sau Coloana vertebrala... pt cocisdragos
Angajatii din Romania nu au "drept de viata si de moarte asupra supusilor". au doar asupra acelora care se complac. o persoana pregatita profesional poate sa impuna conditii. cand vb de persoana pregatita ma gandesc la o persoana care ar poate fata si unor conditii de munca din afara, cu toate plusurile si minusurile. la noi e pe primul loc "cat imi dai sa stiu cat stau"( tu dai exemplu germania). Stie vreunul dintre angajatii astia ca poti sa muncesti la un proiect si degeaba? Cotractantul nu mai e de acord cu proiectul...da faliment... nu ii mai place de fata ta(cu ce e de vina angajatorul ca nu mai ai aceleasi beneficii ca la un proiect finalizat, mai ales daca il pierzi din "cauza ta" ). Daca vb dpdv al unui "robot" cred ca trebuie sa intre intr-un sindicat sa ii apere drepturile.Intr-adevar suntem categorisiti lumea a treia, dar gandeste-te cate "capete" au plecat afara si ce treaba fac firmele de "head-hunting". Eu inca nu am auzit de vre-un recrutat sa se planga ca a fost selectionat si lucreaza in romania sau altundeva. Avem o mare problema.. Atata timp cat ne gandim numai la banii nostrii. In momentul in care ne gandim si la ce bani se baga in noi (angajatii) (nu lua training-urile, vb de impozite, o sa vezi ca pb nu se rezolva pe un forum de angajari ci pe un site al guvernului) Dar nu avem bani asa ca luam mult de la angajat si foarte mult de la angajator Arina, eu consider ca ai procedat corect cind ti-au propus un tirg rusinos
????????? banuiesc ca nu am inteles bine. Arina a vrut sa se angajeje si a raspun la niste intrebari e cineva care a inteles altceva? ea e profesionista in Traduceri/Copywriting . Da? Asa apare scris. Arina ti s-au propus as faci alte traduceri? Ca nu mai inteleg nimic! adriana_marton nu mai folosi cuvinte cu litere mari. "de cele mai multe ori NU au idee pe ce criterii sa aleaga un angajat asa ca le este mai comod si usor sa puna intrebari despre viata personala decit despre abilitati, despre pregatire, despre experienta, despre nazuinte, despre adevaratul motiv al unei astfel de intrevederi. " Un cv complet si o scrisoare de intentie dau detalii. In rest vor sa afle ce mai faci.. ciu ce te mai ocupi .. ce mai gatesti.. conversatie de bun simt. ca sa afli ca nu. daca da or sa intre in detalii tehnice. Pt arhigraph: tu de ce ai ochii verri si nu albastri? Oare pt ca lucrezi la verzi? Nu ma intereseaza ce spagi ai dat dar stim cu toti ca poti sa fii demn cand ai in un tatic.. o mamica in spate. La specialitatea ta puteai sa iei mult mai multi bani daca erai consultanta (banuiesc ca arhitectura)la o firma care face ceava. Tu iei bani (verzi) de la noi toti si nu faci nimic(ma refer la ministe nu la tine in special). cea mai frumoasa parte e ca vb si lucram la stat, ne dam cu parerea si mai avem si noi una doua firme care produc...ochi albastri ca ai "TATUCULUI"."sa mnanca si gura mea".
si ca ultima parere: Nu mai gasiti hibe la angajatori, hai sa le gasim pe ale noastre, sa vedem cum am putea sa promovam fara sa calcam pe coleg, hai sa vedem cine cum ne ajuta sa ne promovam imaginea de "profesionist", si sa invatam un calcul sumar "cat aduc sa stiu cat iau". cand stim asta putem avea pretentii de salariu. aici sau oriunde. Scuze nu pot sa iti urez suces ca ceicae scriau. Eu banuiesc ca succesul si-l face fiecare
vezi ca ai "doua maini dibace" si poate si un creier. Da nu ai cum ca esti femeie(asta e misoginul) nu cred ca ti-a spus cineva asa ceva. Apropo - - daca iti zice cineva ca esti femeie si nu te poate angaja spunei ca un prost a zis ca in spatele oricarui barbat sta o femeie.
Pentru a participa la conversatia de pe BestJobs Forum intra in cont sau inregistreaza-te.
|
Cei mai apreciati (ult. 30 de zile)
Cei mai activi (ult. 7 zile)
|
pe 27/02/2009
sunt 2 aspecte aici:
1. cartea ta de munca NU este cartea ta de vizita (cartea ta de munca o vede noul angajator DUPA ce te angajeaza, nu inainte; ceea ce vede angajatorul este CV-ul si persoana (la interviu); mi se pare o prostie ca ai demisionat [60% din salariu era mai bine decat zero, pana ce gaseai un job nou]
2. cele relatate de tine (intrebarile discriminatorii) sunt f grave, nu sunt doar discriminare si abuz, ci incalcarea crasa a legilor [oricum, mai bine ca ai aflat ce hram poarta, nu cred ca ai vrea sa lucrezi la un asemenea angajator; iar eu cred ca as depune si niste plangeri impotriva lor la diverse foruri - ITM, avocatul poporului etc - , asa, sa se invete minte]
eu zic sa nu pierzi timpul si energia incercand sa intelegi astfel de oameni si sa analizezi societatea in care traiesti, incearca sa te perfectionezi si sa perseverezi, daca esti competenta, mai devreme sau mai tarziu, vei obtine jobul pe care il meriti
succes :)