![]() tudor.maer a scris:
![]() Stii ce contine fisa postului tau?job description sau responsabilitati la locul de munca...sau neajunsuri
Categoria: Cariera pe data de 21.08.2008
![]() tudor, e parte din haosul de pe piata mioritica a muncii, de acord. dar e corect sa povestim si despre congresele de pe messenger de la birou si/sau clasamentele la tetris/poker si alte sporturi, revolutionate pe parcursul sederii la birou... :)
In general managerii se cam fac ca ploua...
Tu daca iti poti documenta cererile, justificand marirea mult-asteptata, atunci poti sa iei managerul direct la discutii; dar daca tu ceri fara sa poti justifica cererea- niste cifre/rapoarte- ceri degeaba, poate te alegi si cu o `penalizare` ;) @tudor.maer - in companiile mici, cu pronuntat caracter antreprenorial, fisa postului este o himera. Pentru ca sa exista o fisa a postului, trebuie sa exista proceduri bine puse la punct. Si intr-o companie mica, dinamica, de obicei procedurile sunt departe de a fi puse la punct, fiind sacrificate pentru eficienta pe termen scurt.
Ce poti face tu: cere in continuare fisa postului. Poate lucrurile se mai aseaza. Daca nu merge, vorbeste cu seful tau. Idea e sa fii fericit (cu conditiile de munca). Daca nu esti fericit, fa-ti cv-ul pe www.bestjobs.ro. Bafta nu este indicat sa muncesti "mai mult decit colegii de birou", altfel te vor extirpa din colectiv si Patronul sau Managerul sau Seful etc vrea "liniste", nu conteaza cit de "productiv" esti ptr ca tot salariu ai, nu esti platit-normat la ora muncita sau la bucata-dosar rezolvata, deci in sfera Serviciilor publice sau undeva la un ghiseu este salvarea, daca nu "curge, mai pica" si astfel ai ciubucuri peste salariu...:)
@fr_andrei
Nu stiu pe la ce firme ai lucrat tu si ce faceai mai exact acolo. Pot sa-ti demonstrez ca un angajat e productiv indiferent daca are sau nu messenger si mai ales cat timp pierde pe messenger. @Original poster Da-ti preavizul si vezi ce se intampla :) O marire de salariu este putin probabil sa obtii pentru ca acele task-uri suplimentare nu sunt luate in considerare pentru ca "sunt o nimica toata" sau "A durat doar 5 minute ! Ce, vrei marire pentru asta?" Drept urmare este posibil sa cazi la pace in momentul cand ii prezinti sefului demisia. Atunci o sa te bage in sedinta si te intreaba ce s-a intamplat ;) Domnilor, din cate stiu eu in foarte scurt timp (cateva luni - maxim 1 an) si in tarisoara asta vor fi obligatorii contractele de munca si implicir fisa postului (deocamdata nu se prea respecta problemele astea). Daca vrei sa-ti pastrezi locul de munca, iti place mediul din firma, exista comunicare, ... etc, niciodata nu refuza seful daca iti traseaza o sarcina sau un target peste specificatiile din fisa postului (multi angajatori procedeaza asa pentru testarea respectivului, daca are in vedere o prima, un bonus sau chiar o avansare pe un post mai bun). V-am redat din experienta mea intr-o firma foarte mare si cunoscuta. BAFTA TUTUROR.
Cred ca a fost o greseala de exprimare.
Contractul de munca nu este ceva optional decat daca lucrezi la negru. Lucrand la negru si angajatul si angajatorul vor fi pedepsiti conform legii. Sa lucrezi fara contract de munca este riscant pentru amandoi nu numai pentru angajator. Conteaza fisa postului ?
DA- la o firma serioasa. Ce te faci ca pe ultima pagina apare SIGUR "si alte sarcini trasate de..."care completeaza "orizontul" tau de activitate ? Cred ca aceasta "completare" creaza cofuzie si lasa loc de interpretare functie de un anumit interes ce poate sa apara in timp. In fisa postului nu are voie sa fie stipulat asa ceva:"si alte sarcini",este reglementat prin lege.NU SEMNATI CONTRACTE CU FISA POSTULUI UNDE APARE:SI ALTE SARCINI.Se poate sesiza inspectoratul de Munca in privinta asta.Fisa postului este o descrieire ale sarcinilor si atributiunilor angajatului,care poate sa fie si foarte lunga si mai putin lunga,dar in nici un caz cu completarea:si alte sarcini.
In tradevar fisa postului ar trebui sa existe fara nici o indoiala.In cazul in care exista si este incalcata nu cred ca poti pune transant problema"fac doar ce scrie in fisa sau demisionez".Parerea mea este ca ar trebui dat dovada de tact si prins un moment prielnic pt aducerea in discutie a activitatilor in plus peste fisa si in minus la salariu!
Stie cineva care este mai exact acea lege?
De multe ori m-am intrebat de ce in fisa postului meu se mentioneaza "si alte sarcini, la cererea sefului direct " sau ceva de genul. Am fost tentata sa aduc in discutie acest subiect, dar din pacate nu am avut argumentele necesare. Daca cineva, poate dl.Albert ;)) imi poate da un fir pe care sa merg, luni dimineata le pun legea sub nas si nu mai fac nimic altceva decat ceea ce mi s-a spus la angajare ca trebuie sa fac.Nu de alta, dar banii sunt aceiasi, chiar daca seful direct traseaza alte si alte sarcini in plus... Multumesc. Fisa postului este un act pe care il semnati.
Nu este o intelegere verbala care juridic este foarte greu de probat. Tactul la care se referea Domnul carpenterAEBI poate fi folosit intr-o cerere de marire a salariului. Daca nu se aproba nu are rost sa va contraziceti pe lege cu ei ca nu obtineti nimic. Demisia si asta e. Sau pana la demisie, up-datarea fisei postului: + noile responsabilitati , - mentiunea "alte sarcini " ( asta ca sa mai eliminam din frustrari, ca nu aduc nimic bun :)
In primul rind din moment ce ati semnat deja contractul care trebuie sa fie inainte de semnare trebuia sa fiti informata de clauzele generale anterior semnarii contractului prin legea 53/2003 art.17 precum si asupra clauzelor fisei postului.Va puteti informa asupra legilor aici:http://legislatie.just.ro,Legea 53/2003-Codul Muncii.
"Fisa postului este anexa la contractul individual de munca si face parte din acesta. Prin semnare, contractul devine obligatoriu pentru parţi, cu condiţia ca fiecare clauza sa fie stabilita conform legii. In acest sens art. 57 alin. (1) di Codul muncii dispune ca nerespectarea oricareia dintre condiţiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia iar alin. 4 al aceluiasi articol arata ca in situaţia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri. Avand in vedere cele de mai sus, precizam ca in baza prerogativei de organizare si funcţionare a activitaţii, angajatorul poate, conform art. 40 alin. 1) lit. b) din Codul muncii sa stabileasca atribuţiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, numai in condiţiile legii si/sau in condiţiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel naţional, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitaţi. Aceasta inseamna ca atribuţiile din fisa postului trebuie sa corespunda funcţiei in care este incadrat salariatul si nu unei alte funcţii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior. Deci atribuţiile care nu au fost expres precizate trebuie sa fie echivalente celor astfel stabilite. Asemenea sarcini trebuie sa fie de excepţie, adica chiar sa nu se fi putut preciza la semnarea fisei de post si sa fie compatibile cu felul muncii. Impunerea oricaror altor sarcini pe motivul ca acestea decurg din fisa postului intocmita ca atare constituie un abuz, o modificare unilterala a felului muncii. Corect este ca atunci cand se concretizeaza alte sarcini echivalente sa se intocmeasca acte adiţionale la fisele de post. Acestea sunt supuse inregistrarii ca si contractele de munca – potrivit Legii nr. 130 /1999 privind unele masuri de protecţie a persoanelor incadrate in munca, republicata. Deci, expresia “orice ale sarcini” intr-o fisa de post nu este permisa, ducand, in funcţie de situaţie la nulitatea celor dispuse abuziv." Adica fisa postului trebuie sa contina o gramada de atributiuni si responsabilitati dar pe postul respectiv la modul general,ceeace nu inseamna ca nu va poate da si o gramada de alte sarcini.Care inseamna ca este foarte contraindicat sa va legati de fisa postului in fata sefilor,pentru ca nimeni nu tine cont si nimeni nu poate sa tina se strict dupa aceste generalizari in cadrul unei organizatii de lucru. Va recomnad la modul cel mai serios deci sa pastrati relatiile de munca cit mai favorabile daca nu vreti sa va dea si mai multe sarcini,astea in cazul in care nu contine clauza imorala fisa sau vi sa dat sarcini sau ordine imorale unde deja aveti drepturi la reclamatii. In legatura cu banii puteti renegocia salarul sau/si bonusurile pe baza aceasta,mai mult s-ar putea exista un scop anume:testarea,pentru trecerea intr-o functie superioara celei detinute si va faceti mai mult rau decit bine. Deci ori va faceti treaba ori inaintati cererea de desfacere a contractului de munca.
Pentru a participa la conversatia de pe BestJobs Forum intra in cont sau inregistreaza-te.
|
Cei mai apreciati (ult. 30 de zile)
Cei mai activi (ult. 7 zile)
Sondaj
|
pe 21/08/2008
numai ca acest divin care ma plateste pe mine in galbeni putini si care nu mai sunt asa sclipitori, mie nu mi-a dat fisa postului si de-o vreme imi tot cere si aia, si aia, ajuta-l pe X-ulescu cu minitaskul asta, dezvoltam asta si hai sa mai muncim si aici un pic si uite asa mi se diversifica si alterneaza sarcinile.
numai ca nu la fel de des vin si maririle de salariu. asa ca...tot legal vorbind, ce-mi ramane de facut? sa ma trezesc suparat intr-o dimineata si sa-i zic ca prefer sa vad fisa postului pentru ca ma simt insarcinat/abuzat sau pur si simplu prieteneste, sa-l iau de maneca pe hol si sa-i zic ca astept sa-mi faca "acea" propunere??